DIY Guide: Sådan laver du dine egne lange perleøreringe
Kom – lad os være kreative
Det er lige før at perleøreringene er et must have, for enhver kvinde, med tilknytning til Grønland, eller andre inuit kulturer.
Jeg lærte selv at sy med perler da jeg var barn, fordi det var normalt at ens bedstemødre eller mor, lærte deres piger om håndarbejde. Og udover det, lærte jeg også at strikke, hækle, brodere og sy af mine bedstemødre.
Så håndarbejde, er for mig, noget der er gået i arv, og det er noget, der knytter mig stærk til min grønlandske aner.
Fiskeryghvirvler som perler
Min mormor fortalte mig, at de i gamle dage brugte ammassat (lodde-fisk, tror jeg – sådan en lille sild-lignende én, der holder til i de arktiske farvande) ryghvirvler som perler. Det synes jeg er ret sejt.
Hvorfor øreringe med perler?
Ligesom så meget andet, der bruges til at udtrykke os selv med, er lange perleøreringe også med til at skabe et statement med vores udseende. Det er blevet meget mere udbredt de seneste år – også hvor flere former for selvudtryk er kommet frem.
Jeg tænker på identitets-spørgsmål – som nok kræver et helt blogindlæg eller flere for sig selv
For mig handler det om at udtrykke en form for tilhørsforhold til Grønland – når nu jeg bor i Danmark og taler dansk, og egentlig ikke har så meget med Grønland at gøre mere.
Jeg føler at jeg tager noget af min kultur med mig, hvorend jeg går.
Udseende og udtryk som statement
Og i virkeligheden, så kan jeg virkelig også bare godt lide at larme med mit udseende. 😉 Det var den første måde, jeg selv kunne udtrykke mig på – før jeg fik modet til at sige min mening, sige fra, og stille krav til livet. Jeg brugte mit udtryk – mit udseende – og det gør jeg stadig.
Og lange farverige øreringe er bare mega fede!
Jeg har lavet en hel del efterhånden, og vil gerne dele med dig, hvordan jeg har gjort, og hvilke materialer jeg har brugt.
Så hvis du vil lave dine egne perleøreringe, inspireret af inuit kulturen, så læs videre.
Hvad du skal bruge – materialer
Start med en simpel model, for at få teknikken på plads – og derfra kan du begynde at lege med mange flere farver og designs, der passer til dig.
1. Skabelon
Jeg tager udgangspunkt i denne skabelon på billedet – tilpas den endelig med farver du kan lide.
2. Perler
Du skal bruge nogle perler. OBVIOUSLY (sagt på bedste Snape manér (Harry Potter…)). Vi starter med 2 farver perler.
Og de mest almindeligt brugte perler er seed beads (vi mangler et samlet ord på dansk) i størrelse 8 eller 9, hvilket svarer til 2,5-3mm i diameter.
Du kan også bruge de helt små miyuki eller toho perler (miyuki og toho er ikke beskrivelsen af perler, men et mærke. Toho laver også de mest almindelige seed beads. De laver de der poser, der ligner Stenbodens gamle indpakninger). Se forskellen her:
Når det kommer til perler, findes der mange kvaliteter, og jeg vil anbefale at købe af de mere gængse mærker, som toho, miyuki og hvad de nu har i de forretninger, der sælger perler.
Fordi det betyder meget, i forhold til hvor ens hullerne i perlerne er. De billigere perler man kan købe i supermarkeder og tiger, er som regel lidt ringere kvalitet, og det kan blive en ret så frustrerende affære at sy med.
3. Tråd
Jeg bruger Miyuki’s perletråd, der kan købe i 50 meters ruller. Dem er jeg meget glad for. Jeg har også hørt godt om Firelines tråd – der koster lidt mere, men fåes til gengæld også endnu tyndere.
Til de lange perleøreringe bruger jeg ca 2 meter, pr ørering.
4. Nåle
Eller bare én nål, selvfølgelig. Jeg bruger John James Beading nåle. De fåes i lidt forskellige tykkelser. Jeg kan godt lide størrelse 10, som er den “tykkeste” – så længe det er kvalitets-perler jeg har fået fat i.
5. Ørekroge
Du kan bruge de ørekroge du allerhelst vil bruge – og dem, der bliver solgt her i Danmark er nikkelfri.
6. Underlag til perlerne
Jeg bruger en måtte, jeg selv har lavet af et stykke papkasse, skåret ud i passende størrelse, og viklet microfiber fleece omkring.
Du kan også bruge små underskåle, eller bare noget køkkenrulle.
Det er simpelthen bare så perlerne ikke ryger alle steder hen.
7. Saks & tang
Jeg tænker ikke det er nødvendigt med en overskrift til hver. Saks til at klippe tråden over med, og tangen til at sætte ørekrogen i med.
8. Tålmodighed
..og en villighed til at lære, hvis ikke du har prøvet det før. Jeg lover at det er det værd – for de perleøreringene er altså flotte!
Med de 8 ting, så er vi klar til at sy!
Lange perleøreringe – fremgangsmåde
Jeg skriver beskrivelserne under billeder – god fornøjelse.
Første del – start rækken.
Og nu frynserne!
Klik på karrusellen herover, og se alle de trin jeg har taget for at hæfte. Jeg syer lidt op og ned, gennem perlerne – mens jeg sørger for at skjule tråden så godt som muligt – og ender i en af frynserne, for så at klippe den resterende tråd af.
Ørekrogen
Design dine egne perleøreringe – brug en skabelon
Det er også rigtig sjovt at designe sine egne øreringe, når først teknikken er på plads. Du kan hente 2 forskellige skabeloner, så du kan tegne dine egne designs. Ligesom jeg har tegnet ovenstående design.
Begge skabeloner starter med 2 perler høj start. Den ene har så 1 perle høj brick stitch, og den anden har 2 perler høj brick stitch. Selve frynsen er lige op og ned på begge.
Skabelonerne er lavet, så du selv kan vælge hvor brede og lange dine øreringe designs skal være.
Det kræver bare din email, så kan du downloade skabelonerne med det samme. Ved at skrive dig op, giver du samtykke til at jeg kan sende dig emails med nyheder og tilbud fra Feel Good Rebel. Du kan altid framelde dig igen.
Hvis du ikke har lyst til at lave dine egne øreringe
…kan du altid kigge forbi shoppen, og se om der er et par, du vil købe. Shoppen opdateres jævnligt, og er fyldt med designs lavet af mig, Parnuuna.
Og hvis du laver dine egne øreringe – så ønsker jeg dig rigtig god arbejdslyst. Og del ENDELIG med mig, ved at poste dem på instagram, og tag mig på @feelgoodrebel. Jeg vil ELSKE at se, hvad du får lavet.